Šefo receptai

Kurti receptą
Cepelinai su mėsa
Cepelinai su mėsa. Tradiciniai, lietuviški tarkuotų bulvių cepelinai su mėsos faršu.
PagaminauPagaminau!
  1. GAMINIMAS. Vieną kilogramą bulvių švariai nuplauname ir išverdame su lupena, ataušiname ir sumalame mėsmale. Likusias bulves nulupame ir sutarkuojame smulkia tarka. Tarkius išspaudžiame per merliuką, kuo sausiau. Bulvių sultims duodame pastovėti, kad nusėstų krakmolas. Tada sultis nupilame į vandenį, kuriame virsime cepelinus, taip verdami cepelinai bus baltesni. Virtas bulves. Tarkius ir krakmolą gerai išmaišome, įdedame druskos. Jei norime minkštesnių cepelinų, dedame daugiau virtų bulvių, jei patinka kietesni - daugiau tarkių.
  2. Į kiaulienos faršą dedame smulkiai supjaustytą svogūną, druskos, pipirų ir viską gerai išminkome, suformuojame norimo dydžio pailgus gabalėlius. Ant delno išplojame tešlą, dedame faršo gabalėlį ir apspaudžiame, sukdami tarp delnų formuojame pailgus cepelinus. Galima daryti ir apvalius, jeigu verdame su kitu įdaru, kad atskirtume.
  3. Cepelinai dedami į didelį kiekį pasūdyto verdančio vandens ir verdame. Kai cepelinai iškyla į paviršių, reikia virti apie 15 - 20 minučių. Jei bulvės pasitaikė nelabai krakmolingos, į virimo vandenį įpilkite truputį šaltame vandenyje išmaišyto krakmolo, tada cepelinai neištiš.
  4. Galime naudoti ir kitokį įdarą. Pavyzdžiui, varškės: skanu su peletrūnu, krapais, mėta; grybų: su pakepintais svogūnais, kepenėlių, inkstų ar kitokiu. Jei liko tarkių tešlos, galima padaryti blynelius be įdaro ir išvirti.
  5. CEPELINŲ PADAŽAS. Cepelinai patiekiami su spirgučiais ir greitine arba galima paruošti baltą spirgučių cepelinų padažą. Lašinukus supjaustome smulkiai ir pakepiname, tada dedame smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepiname, kol apskrus. Į spirgučius įberiame šaukštą miltų ir trumpai pakepiname, nuolat maišydami. Tada pilame truputį karšto vandens ir nuolat maišydami paverdame padažą kelias minutes. Pabaigoje sudedame grietinę ir viską gerai išmaišome, kad būtų vientisa.
  6. CEPELINŲ ĮDARAI. Varškės įdaras : 300 gramų varškės sūrio, kiaušinis, šaukštas grietinės, 20 gramų lašinių, 20 gramų sviesto, 0,5 šaukštelio peletrūno ar mėtų, druskos. Sūris sumalamas mėsmale, lašinukai paspirginami, sudedamas sviestas, grietinė, kiaušinis, peletrūnas ar mėtos, pasūdomą. Viskas gerai sumaišoma. Su varškės įdaru didžkukuliai valgomi su sviestu, grietine, spirgučiais, kefyru.
  7. Grybų įdaras : 50 gramų džiovintų ar 0,5 litro sūdytų grybų, 2 svogūnai, 100 gramų rūkytų lašinių, 2 šaukštai pyrago džiūvėsėlių, kiaušinis, druskos. Džiovinti grybai 1—2 valandos pamirkomi. Po to tame pačiame vandenyje išverčiami. Jei grybai sūdyti, tai jie numirkomi ir išverdami. Lašinukai su grybais sumalami mėsmale, sudedami susmulkinti pakepinti svogūnai, kiaušinis, pyrago džiūvėsėliai. Viskas gerai sumaišoma. Valgoma su spirgintais lašinukais arba grietine.
  8. Daržovių įdaras : 2 morkos, 2 kopūsto lapai, petražolės šaknis, 0,5 saliero, 2 svogūnai, kiaušinis, šaukštas pyrago džiūvėsėlių, 25 gramai sviesto, šaukštas grietinės, druskos Daržovės išverčiamos, atvėsusios sumalamos mėsmale, įmušamas kiaušinis, suberiami pyrago džiūvėsėliai, sudedamas sviestas, supilama grietine, pasūdomą. Viskas sumaišoma.
  9. Jautienos įdaras : 300 gramų jautienos, 100 gramų varškės, šaukštas grietinės, mairūno ar maltų pipirų, druskos Jautiena ir varškė sumalama mėsmale, supilama grietinė, įberiama mairūno, druskos. Viskas sumaišoma. Vietoj varškės galima dėti 2 virtas bulves. Valgoma su sviestu arba grietine.