Švediškas "princesės" tortas

Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
45 min.

Švediškas "princesės" tortas

Ingredientai

  • Kiaušiniai 5 vnt
  • Cukrus 1 stiklinė (-ės)
  • Sviestas 2 šaukštas (-ai)
  • Vanilės ekstraktas 1 arb. šaukštelis (-iai)
  • Miltai 1 stiklinė (-ės)
  • Cukraus pudra 3 stiklinė (-ės)
  • Migdolai 450 g
  • Sirupas 3 šaukštas (-ai)
  • Maistiniai dažai 1 arb. šaukštelis (-iai)
  • Pienas Pagal skonį
  • Grietinėlė Pagal skonį
  • Krakmolas 6 šaukštas (-ai)
  • Kiaušinio trynys 4 vnt
  • Plakta grietinėlė 3 stiklinė (-ės)

Eiga

  1. Įkaitinti orkaitę iki 175 C. Kepimo formos (22 cm) šonus ištepti sviestu ir pabarstyti miltais, dugną iškloti kepimo popieriumi. Užkaisti puodą su vandeniu. Palaukti kol užvirs. Gerai išplakti kiaušinius, suberti cukrų. Dubenį su kiaušiniais dėti virš verdančio vandens. Dugnas neturi siekti vandens, tarpas turi būti apie 5 cm. Pastoviai maišant, sulaukti kol kiaušinių masė pasidarys šilta. Neperkaitinti, kad nesigautų kiaušinienė ;) Nuimti dubenį nuo garų, toliau maišyti mikseriu dideliu greičiu, be sustojimo apie 3-4 minutes. Ištirpinti sviestą. Į kiaušinių masę įdėti vanilę. Kiaušinių masė yra paruošta, kai atvėsta ir padidėja mažiausiai 3 kartus. Į kiaušinius suberti ketvirtadalį miltų. Atsargiai išmaišyti. Dėti kitą ketvirtadalį, vėl atsargiai išmaišyti ir t.t., kol visi miltai bus įmaišyti. Palengva į tešlą įmaišyti ištirpintą sviestą. Pamažu išmaišyti, kad tešla nesukristų. Supilti tešlą į paruoštą kepimo formą. Kepti vidurinėje orkaitės lentynoje apie 30 min. Neatidarinėti orkaitės, kol nepraėjo 25 min. Mediniu pagaliuku patikrinti ar biskvitas iškepė. Ištraukti biskvitą iš orkaitės ir iš karto peiliu perbraukti aplink formos sienelę, kad pyragas atliptų. Palikti ataušti 5 min. Išimti iš formos ir palaukti kol visiškai atauš.
  2. Marcipaninė masė Sudėti cukraus pudrą į dubenį. Po arbatinį šaukštelį dėti migdolų pastą ir plakti mikseriu vidutiniu greičiu. Sudėti visą pastą užtruks apie 5 minutes. Supilti sirupą, gerai išmaišyti, kol jo nebesimatys. Mažame dubenėlyje sumaišyti vandenį su dažais. Po truputį supilti į marcipaninę masę, visą laiką plakant mikseriu. Masė turi būti be gumulėlių, ne per daug lipni. Dėti marcipaninę masę ant maistinės plėvelės, suformuoti kepimo formos dydžio apskritimą, maždaug 1,5 cm storio. Uždengti plėvele, suvynioti ir dėti į šaldytuvą nakčiai.
  3. Drėkinimo skystis Sumaišyti vandenį su cukrumi ir ant vidutinės ugnies kaitinti iki užvirimo. Kai šiek tiek praauš, supilti romą. Visiškai ataušinti.
  4. Plikytas kremas Pieną su grietinėle užvirinti. Tuo tarpu dubenyje sumaišyti krakmolą su cukrumi, įmaišyti vandenį ir išmaišyti šluotele. Po vieną sudėti trynius. Kai pienas su grietinėle užvirs, po truputį sudėti pusę krakmolo masės. Visą laiką maišant, sudėti likusią masę. Vis dar maišant, pavirti apie 2 – 5 min., kol kremas sutirštės. Nukelti nuo ugnies, įmaišyti vanilės esenciją. Perdėti į metalinį indą ir leisti visiškai atšalti. Kad nesusidarytų plėvelė, retkarčiais pamaišyti (aš uždengiau maistine plėvele, kad liestųsi su kremo paviršiumi).
  5. Plaktos grietinėlės kremas Plaktą grietinėlę ruošti paskutiniu momentu, prieš pat tepant tortą. Sumaišyti visus ingredientus dubenyje, plakti mikseriu, kol iš grietinėlės bus galima formuoti styrančias viršūnėles.
  6. Surinkimas Biskvitą perpjauti išilgai į tris dalis. Viršutinė biskvito dalis naudojama pagrindui. Pašlakstyti drėkinimo skysčiu, stengiantis per daug nesudrėkinti. Sutepti plonu, beveik permatomu aviečių uogienės sluoksniu. Tepti plaktos grietinėlės sluoksnį. Dėti kitą biskvito lakštą. Pašlakstyti drėkinimo skysčiu. Tepti plikyto kremo sluoksnį. Dėti paskutinį lakštą, nupjauta puse į apačią, ir pašlakstyti drėkinimo skysčiu. Torto šonus aptepti plaktos grietinėlės kremu, maždaug 3 mm storiu. Plakta grietinėlė turi taip padengti biskvitą, kad marcipaninė masė prie jo nesiliestų. Ant viršaus sudėti likusią grietinėlę, suformuojant kalniuką. Turi gautis kažkas panašaus į apverstą dubenį. Peiliu išlyginti paviršių. Marcipaninę masę išimti iš šaldytuvo 1 val. prieš pradedant formuoti tortą. Stalo paviršių pabarstyti cukraus pudra. Iškočioti marcipaninę masę į 45 cm skersmens 3 mm storio apskritimą. Jei reikia, dar paberti cukraus pudros, kad marcipaninė masė neliptų prie stalo. Pabaigus kočioti, pašalinti cukraus pudros perteklių, nors nieko baisaus jei truputis ir liks. Dėti marcipaninę masę ant torto, pradedant nuo priekio. Kad būtų patogiau, marcipaninę masę galima laikyti ant kočėlo ir po truputį nuleisti ant torto. Pabaigus, tortas turi būti pilnai padengtas marcipanine mase. Ant torto neturėtų būti klosčių ir oro pūslių. Nupjauti marcipaninės masės perteklių. Neišmesti – galima padaryti papuošimus. Užkišus ilgą peilį, kilstelti tortą ir užlenkti marcipaninę masę po apačia, kad nesimatytų biskvito. Apibarstyti cukraus pudra. Papuošti lapeliais iš likusios marcipaninės masės ir gyvu rožės žiedeliu. Paruoštą tortą galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų. Prieš patiekiant, 30 min. palaikyti kambario temperatūroje.

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!