5 pyragų receptai Jūsų saldžiam Velykų stalui

5 pyragų receptai Jūsų saldžiam Velykų stalui

Ant Velykų stalo tradiciškai nugula ne tik įvairiausiais raštais puošti margučiai ir kiti kasmet pasikartojantys Velykų patiekalai, bet ir saldūs, skonio receptorius sužadinantys pyragai. Įprastai saldus Velykų stalas neįsivaizduojamas be tradicinių šiai šventei dedikuotų kepinių – „Velykų bobos“ ir saldžios pynės. Vis dėlto, tarp šių, mūsų atrinktų 5 receptų, tradicinės pynės ir „Velykų bobos“ nerasite. Tačiau pažadame, kad idėjų kuo papuošti saldų Velykų stalą tikrai nepritrūks.

1. Bemiltis migdolų pyragas

Šis kepinys – idealus pasirinkimas ieškantiems kuo sveikesnių saldėsių alternatyvų savo Velykų stalui. Pyragas paprastai ir lengvai paruošiamas, ypatingai purus, o svarbiausia – įtinkantis kiekvieno skoniui. O svarbiausia – jokių kvietinių miltų!

Ingredientai:

  • Migdolų miltai (arba namuose malti migdolai) 150 g
  • Rudasis cukrus 100 g
  • Kiaušiniai 4 vnt.
  • Kepimo milteliai 1 a.š.
  • Druska žiupsnelis
  • Puošimui pagal pasirinkimą: medus, agavos sirupas, tirpintas šokoladas

Eiga:

  1. Pirmiausia atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymo. Trynius išplakite kartu su cukrumi, migdolų miltais, įmaišykite kepimo miltelius.
  2. Baltymus išplakite iki standžios putos ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
  3. Visą pyrago masę sudėkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 180° laipsnių temperatūroje.
  4. Jeigu pyragą ruošiatės puošti šokoladu – ištirpinkite jį, apliekite pyragą jau ištraukus iš skardos. Analogiškai apliekite kepinį, jeigu rinkotės agavos sirupą ar medų (šis turėtų būti skystas).

_______________________________________________

2. Džiovintų vaisių ir riešutų pyragas


Tai kepinys, kuris ne tik šventinį stalą, bet ir visus namus apgaubia maloniu jaukumu. Panorėjus, jis puikiai gali pakeisti į tradicinę „Velykų bobą“, tad jeigu vis dar svarstote, kas galėtų tapti šių metų saldaus Velykų stalo pasididžiavimu – štai Jums idėja.

Ingredientai:

  • Sviestas (kambario temperatūros) 200 g
  • Cukrus 100 g
  • Kiaušiniai 4 vnt.
  • Miltai 250 g
  • Kepimo milteliai 2 a.š.
  • Vanilinis cukrus 0,5 a.š.
  • Džiovinti vaisiai 200 g
  • Riešutai (pagal skonį: migdolai, graikiniai, lazdyno) 100 g

Puošimui:

  • Cukraus pudra 1 stiklinė
  • Citrinos sultys 1 v.š.
  • Kiaušinio baltymas 1 vnt.

Eiga:

  1. Užmerkite riešutus dubenėlyje su karštu vandeniu ir palikite mirkti 30 min. Praėjus pusei valandos nupilkite vandenį, o riešutus išberkite ant popierinio rankšluosčio – leiskite jiems nudžiūti.
  2. Kol riešutai džiūsta, išsukite sviestą kartu su cukrumi. Įmuškite kiaušinį ir plakite tol, kol plakama masė taps puri.
  3. Persijokite miltus kartu su kepimo milteliais į išplaktą masę. Suberkite vanilinį cukrų, sudėkite riešutus, džiovintus vaisius ir neskubėdami viską išmaišykite.
  4. Sumaišytą pyrago tešlą sudėkite į kepimo formą ir kepkite apie 30 minučių 180 laipsnių įkaitintoje temperatūroje. Prieš ištraukdami, būtinai patikrinkite mediniu pagaliuku ar pyragas jau iškepęs – įsmeigus ir ištraukus pagaliuką, šis turi liksi sausas.

Puošimas:

  1. Atskirkite kiaušinio baltymą nuo trynio, į baltymą suberkite cukraus pudrą, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite viską iki vientisos masės. Jei masė atrodo pernelyg skysta, įberkite dar šiek tiek cukraus pudros ir vėl viską gerai išmaišykite.
  2. Naudodamiesi konditeriniu maišu, padenkite jau šiek tiek pravėsusį pyragą glajumi ir pabarstykite džiovintais vaisais bei riešutais. Skanaus!

_______________________________________________

3. Dviejų ingredientų šokoladinis pyragas (brownie)


Kai laiko labai trūksta ir ingredientų per mažai, o Velykų stalą vis tiek norisi papuošti kažkuo saldžiu – leiskite pristatyti Jums šiek nestandartinį, tačiau visada puikiai pavykstantį „brownį“. Vos pora ingredientų ir galėsite džiaugtis saldžiu ir svečius stebinančiu šokoladiniu pyragu.

Ingredientai:

  • Šokoladinis kremas Nutella 1 stiklinė
  • Dideli kiaušiniai 4 vnt.

Eiga:

  1. Leiskite tiek kiaušiniams, tiek šokoladiniam kremui atšilti iki kambario temperatūros (tuo tarpu galite pasiruošti kitus Velykų patiekalus arba bent jau pasigalvoti, kas dar puoš Jūsų šventinį stalą).
  2. Atšilus ingredientams, sudėkite juos visus į vieną indą ir naudodamiesi plakikliu (patogiausias ir greičiausias variantas) gerai išplakite. Rekomenduojamas plakimo laikas – 8 minutės.
  3. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi, supilkite gautą masę ir išlyginkite bei paskirstykite per visą indą mentele.
  4. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką, ištrauktas šis liks sausas ir neapsivėlęs tešla.
  5. Pjaustykite ir ragaukite tik pyragui atvėsus. Ką tik ištrauktas pyragas yra pernelyg trapus, todėl reikia laiko leisti jam atvėsti ir šiek tiek sustingti.

_______________________________________________

4. Citrininis keksas

Šis, pavasarį į namus ir ant stalo atnešantis kepinys, tai dar vienas variantas, norintiems kažkuo pakeisti tradicinę „Velykų bobą“. Ne per daug saldus, atsiduodantis pavasariška gaiva ir citrinomis... nežinau, kas gali būti geriau, norint pajusti tikrąją pavasario dvasią ant šventinio stalo.

Ingredientai:

  • Kiaušiniai 3 vnt.
  • Cukrus 230 g
  • Sviestas 80 g
  • Aliejus 3 v.š.
  • Miltai 350 g
  • Kepimo milteliai 1,5 a.š.
  • Tarkuota citrinos žievelė 3 a.š.
  • Citrinos sultys 0,4 siklinės
  • Razinos viena sauja
  • Grietinė 175 g

Eiga:

  1. Dubenėlyje su karštu vandeniu užmerkite razinas. Po pusvalandžio šias nusunkite ir suberkite ant popierinio rankšluosčio bei leiskite joms nudžiūti.
  2. Išlydykite sviestą (tai padaryti galite tiek naudodamiesi mikrobangų krosnele, tiek tradiciniu būdu – lydydami kaitinant ant ugnies). Išlydžius palikite inde ir leiskite jam atvėsti.
  3. Kol sviestas vėsta, išplakite kiaušinius kartu su cukrumi. Supilkite atvėsusį sviestą, aliejų bei grietinę. Ir vėl viską gerai išmaišykite (arba plakite lėtesniu režimu).
  4. Atskirame inde sumaišykite kepimo miltelius kartu su miltais, o tuomet supilkite juos į tešlą.
  5. Į ruošiamą pyrago masę įtarkuokite citrinos žievelės, suberkite jau nudžiūvusias razinas, supilkite citrinos sultis ir švelniai viską permaišykite, kol razinos apsivels tešla, o citrinos sultys ir žievelės gražiai įsimaišys į bendrą masę. Jei norite, kad razinos būtų tik pyrago paviršiuje, šias suberkite tik tuomet, kai tešla jau bus kepimo formoje.
  6. Ištepkite kekso kepimo formą sviestu ir supilkite jau paruoštą pyrago tešlą. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje apie 40-50 minučių.

_______________________________________________

5. Šokoladinis varškės pyragas

Ypatingai mėgstantiems pasmaližiauti tarp Velykų patiekalų privalo būti ir kažkas dar su šokoladu – šis šokoladinis varškės pyragas idealus variantas! Kai kas jį vadina prancūzišku, kai kam jis – trupininis, tačiau jo paragauti norisi kiekvienam, kurio žvilgsnį jis pasiekia. Pagaminti nesudėtinga, o paties pyrago nelieka per pirmąsias minutes.

Ingredientai:

  • (Atšaldytas) sviestas 200g
  • Kakavos milteliai 2 v.š.
  • Miltai 2 stiklinės
  • Cukrus 0,5 stiklinės

Įdarui:

  • Varškė 500 g
  • Vanilinis cukrus 2 a.š.
  • Grietinė 2 v.š.
  • Kiaušiniai 4 vnt.
  • Cukrus 1 stiklinė

Eiga:

  1. Atšaldytą sviestą sutarkuokite ir sumaišykite su cukrumi, miltais bei kakavos milteliais. Stenkitės maišyti atsargiai, kad masė nepradėtų lipti – ši turi išlikti biri.
  2. Įdarui skirtą varškę sutrinkite kartu su grietine, į masę įmaišydami cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinius.
  3. Ištepkite kepimo formą sviestu, suberkite puse biriosios masės ir naudodamiesi mentele prispauskite masę prie dugno bei išlyginkite ją.
  4. Ant išlyginto pagrindo supilkite varškės įdarą, išlyginkite ir paskirstykite per visą kepimo indą. Ant viršaus užbarstykite likusią dalį sviesto-kakavos masės, tolygiai paskirstykite.
  5. Pyragą kepkite orkaitę įkaitinę iki 190 laipsnių apie 1 valandą laiko. Skanaus!