Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Porcijos:
4 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
45 min.

Tobulo skonio obuolių pyragas su karameliniu padažu. 

Ingredientai

  • Sviestas 1 stiklinė (-ės)
  • Cukrus 400 g
  • Kepamieji milteliai 1 arb. šaukštelis (-iai)
  • Druska 1 arb. šaukštelis (-iai)
  • Kiaušiniai 1 vnt
  • Pienas 5 šaukštas (-ai)
  • Miltai 350 g
  • Obuoliai 10 vnt
  • Cinamonas 2 arb. šaukštelis (-iai)
  • Muškato riešutas 1 vnt
  • Citrinų sultys 1 vnt

Eiga

  1. Tešla : Miltus persijoti su cukrumi, druska ir kepimo milteliais. Dviem peiliais ar blenderiu sukapoti miltus, sviestą, riebalus iki smulkių, riebių trupiniukų. Kiaušinį lengvai suplakti ir sumaišyti su pienu. Pilti į miltų-sviesto masę po 1 v.š., maišant šakute, kol tešla turės formą, kai iš jos padaryti rutulį. Gali prireikt dar šiek tiek skysčio, viskas priklauso nuo miltų drėgmės. Recepte rekomenduojama, kuo mažiau tešlą liesti rankomis, todėl kad nuo rankų šilumos sviestas tirpsta, geriau naudoti peilius . Svarbu neperminkyti tešlą, kitaip pyragas bus kietas. Dar vienas svarbus momentas – leisti tešlai pailsėti. Tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve min. 1 val.
  2. Įdaras : Kol tešla šaldytuve, laikas gaminti įdarą. Nuskusti obuolius, supjaustyti per pusę, išimti viduriuką. Supjaustyti plonomis skiltelėmis ir sudėti į puodą su vandeniu ir citrinos sultimis (vanduo ne turi dengti obuolių, verdant, obuoliai išskirs sultis). Suberti cukrų 1 st., cinamoną, sumaišyti ir užvirinti. Virti ant mažos ugnies apie 10 min., kol obuoliai suminkštės, bet laikys formą. Nupilti vandenį, suberti likusį cukrų ir muskato riešutą, ataušinti iki kambario temperatūros.
  3. Kepimas: Įkaitinti orkaitę iki 175° C. Paruošti 23 cm skersmens išardomą formą (riebalais tept nereikia). Iškočioti 5 mm. storio 2/3 tešlos ir atsargiai iškloti formą, spaudžiant prie dugno ir šonu. Sudėti įdarą iki pat viršaus. Lengvai suplakti kiaušinį ir sutepti kraštus. Iš likusios tešlos iškočioti diską, 23 cm. Skersmens ir uždengti įdarą, suspaudžiant kraštus. Sutepti pyragą kiaušinio plakiniu ir padaryti kelis įpjovimus. Kepti 45-50 min. kol apskrus. Ataušinti iki kambario temperatūros.
  4. Karamelė: Puode sumaišyti cukrumi su vandeniu ir užvirinti. Virti ant vidutinės ugnies apie 10 min., nuolat šlapinant drėgnu teptuku puodo sieneles, kad nesisudarytu kristalai. Kai sirupas bus rudos spalvos, nuimti nuo ugnies, ir maišant supilti grietinėlę (labai atsargiai, nes karštas sirupas gali taškytis). Įmaišyti sviestą ir ataušinti iki kambario temperatūros. Paruošta karamelė bus minkšto iriso skonio. Ją galima laikyti šaldytuve sandariame inde apie 1 savaitę. Prieš pateikiant, šiek tiek pašildyti.

Panašūs receptai

www.kavosdraugas.lt | iki -40% kavos pupelėms Noriu!