Tradicinis austriškas kalėdinis pyragas – „stollen“
Porcijos:
4 porcijos
Sudėtingumas:
Pradedančiajam
Paruošimo laikas:
30 min.
Per Kalėdas Austrijoje tradiciškai kepamas pyragas – „Stollen“. Pyrage daug džiovintų vaisių, prieskonių, cukatų, dedamas marcipaninis įdaras, jis padengtas šviesiu glajumi, todėl yra labai aromatingas ir šventiškas.
Ingredientai
- Miltai 350 g
- Druska 1 arb. šaukštelis (-iai)
- Mielės 2 vnt
- Cukraus pudra 50 g
- Pienas 150 ml
- Tirpintas sviestas 110 g
- Kiaušiniai 1 vnt
- Razinos 40 g
- Džiovinti abrikosai 40 g
- Cukatos 25 g
- Migdolai 25 g
- Citrinos žievelė 1 vnt
- Marcipanai 175 g
- Cukraus pudra 110 g
- Citrinų sultys 2 šaukštas (-ai)
Eiga
- Pirmiausia, dubenyje išsijokite 300g miltų kartu su druska. Suberkite mieles ir cukrų, gerai permaišykite, padarykite viduryje duobelę.
- Supilkite pieną, paskui sudėkite suminkštėjusį sviestą ir išplaktą kiaušinį. Viską sumaišykite ir gerai išminkykite, kol nebelips prie dubens kraštų.
- Sudėkite vaisius, citrinos žievelę, riešutus, kiek galima tolygiau juos paskirstykite maišydami.
- Minkykite tešlą 5 minutes ant lygaus paviršiaus, apibėrusi 25g likusių miltų, kol ji taps minkšta.
- Uždenkite tešlos rutulį plėvele ir palikite šiltoje vietoje, kad padvigubėtų bekildama. Laikas priklausys nuo temperatūros, gali užtrukti iki dviejų valandų.
- Tešlai padvigubėjus, pabarstykite lygų paviršių miltais ir vėl perminkykite tešlą. Iškočiokite tešlą į pailgą 25 cm x 20 cm dydžio stačiakampį.
- Rankomis iškočiokite marcipanų masę, išgaudami pailgą formą, einančią per visą pyrago ilgį ir padėkite vienoje iškočioto tešlos stačiakampio pusėje, netoli krašto.
- Suvyniokite tešlą ir padėkite ant kepimo popieriaus, palikdamos daug vietos plėtimuisi. Palikite viską šiltoje vietoje, kad dar kartą smarkiai iškiltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių arba 5 padalos ir kepkite 35-40 minučių. Po to 5 minutėms palikite kepinį ant skardos, kad pamažu pradėtų aušti. Vėliau padėkite vėsti ant grotelių.
- Tuo metu galima pagaminti glaistą. Sumaišykite cukraus pudrą su citrinos sultimis, paskui plokščiu peiliu aptepkite visą dar šilto pyrago paviršių.
- Patiekite pyragą kiek įmanoma šviežesnį, prieš tai supjaustę storomis riekėmis. Jei reikia, galima truputį pašildyti. Galima jį valgyti su sviestu.